sunnuntai 26. elokuuta 2012

Työläisasumisen vuosikymmenet

Muutamia sisustusideoita menneiltä vuosikymmeniltä, joita itse voisin kuvitella käyttäväni muokattuna...

 Sanomalehtiä tapettina - toimisi tehosteseinänä mielestäni hyvin ja varmasti saisi näyttämään hyvältä.




Pukkisänky - tilaa säästävä ja helposti saatavilla oleva varavuode! Mukavuutta saattaisi tosin myös lisätä edes pieni pala patjaa...












Vasemmassa kuvassa pukkisänky rullalla nurkassa ja oikeassa kuvassa sänky koottuna ja levitettynä.





Sanomalehti kappaverhona -  tätä ideaa soveltaisin lehtitelineeksi, vaikkapa seinälle narua tai vaijeria ja lehti parhaalta aukeamalta siihen roikkumaan.


Asuminen Amurissa vuodesta 1882 lähtien - yhdessä huoneessa saattoi asua kuusi henkinen perhe + alivuokralainen, käytössä oli yhteiskeittiö ja piharakennuksessa wc ja saunatilat. Yhteiskeittiössä oli yleensä samanverran liesiä kuin asuinhuoneitakin ja juokseva vesi saatiin kortteleihin vasta 1920-luvulla..myöskin 1900-luvun alussa saunoihin määrättiin eripuolet miehille ja naisille. Pukuhuoneet olivat erilliset ja jos sauna oli yhteiskäytössä saatettiin se jakaa kankaalla tai vastaavalla kahteen osaan.

Sängyt näyttivät muhkeilta päivisin, mutta iltaisin yhdestä sängystä nosteltiin nukkumapaikkoja koko perheelle.. Naapureiden kesken vertailtiin varallisuutta sänkyjen muhkeuden mukaan ja saattoippa sinne patjojen alle joskus muutama tiiliskivikin sujahtaakin korkeutta tuomaan. Keinutuolit eivät todellakaan kuulunut jokaisen asunnon varustuksiin, vain hiukan paremmin tienaaville työläisille.
Kesäisin matot olivat ohuempia ja ikkunat yksinkertaiset, mutta syksyn kylmetessä matot vaihdettiin paksumpiin ja ikkunoihin laitettiin tuplat (ikkunat kaksinkertaistettiin).
 

Vuonna 1896 sanomalehdet saivat väistyä tapettien tieltä...



Vasemmassa reunassa jatkettavat sängyt muhkeina ja typistettyinä..

 Rakennuskonservaattorin työhön kävimme myös tutustumassa, kun yhdessä korttelin asunnossa tehtiin kunnostustöitä. Sillä hetkellä kun vierailimme asunnossa niin menossa oli ovien ja ikkunapokien maalaus. Aiemmin seiniä ja kattoa oli maalattu pellavaöljymaalilla, pinkopahveja kiristetty, paperitapetteja vaihdettu ja tehty pieniä paikkaustöitä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti