maanantai 26. marraskuuta 2012

Suomen Kädentaidot 2012 - Käsi- ja taideteollisuusmessut

Messurakentamista Tampereen messu- ja urheilukeskuksessa.

Ryhmämme suunnitteli koulumme oman osaston, Idealavan, Taitolavat, Kirjosukkanäyttely - Suomen sukkamestari, sukkien esillepanon ja "valotaulun" Käsityön ensiapuasemalle.


 Kaikista osastoista teimme hiukan pienoismalleja kapalevystä...

Suunnitelmamme koulun osastosta...kuvassa vielä haitarisermi joka lopullisessa suunnitelmassa jäi kokonaan pois!

Pienoismalleja, pienoismalleja! Tuon näköisenä me aina iloisesti opiskellaan ;)

Pienennettyä mallia messualueesta jossa on sukkanäyttely, idealava, taitoareena ja sininen alue kuulu Novitalle...

 Olimme aikamme leikkineet pienoismalleilla, niin pääsimmekin tositoimiin. Kaikki tiukat päätökset oli tehty ja oli aika suurentaa suunnitelmat ihmisten kokoisiksi!

Koulumme osaston rakentamisesta en kauheasti osaa kertoa, kun vastuulemme annettiin Taitolavojen rakennus, mutta muutama kuva siitä... Olimme valmiiksi leikanneet, sommitelleet ja heikosti teipannut maton Pirkon osastolle. Messupaikalla mattorulla rullattiin auki ja teipattiin uudelleen mustalla teipillä. Musta teippi toi myös ryhtiä mattoon.

Koulumme osasto vielä vaiheessa...
Messumaton teippausta...
Osa ryhmästämme askarteli (messujen aikana pe-su) liimalla, sanomalehdillä, GLITTERILLÄ ja maaleilla joulupalloille uuden ilmeen.


Taitolavalle teimme "tapettirullat", piirsimme taululiiduilla lumitähtiä tervapaperille. Onneksi olimme tehneet koevedokset koululla, koska eihän siihen tervapaperiin mikään teippi tai liima tarttunut... Olimmekin sitten (todella paljon) fiksumpia, kun suunnittelimme paperin kiinnitystä messurakenteisiin. Messuseiniin kun ei mitään saa liimata tai kiinnittää, niin leikkasimme tervapaperia seinän verran (ja vähän enemmänkin) ylimääräistä, että saimme sen seinän taakse maahan asti ja painoilla pysymään sen paikallaan.

Taitolavojen pöydistä teimme lahjapaketteja, että lavalla taitojaan esittelevät saivat tarvittaessa laukkujaan tai muita asioita piiloon. Lavaa oli korotettu 20cm maasta ja reunan naamioimme aiheeseen kuuluvaksi hallaharsolla. 



Tervapaperia ja melkein symmetriset lumitähdet....

Pakettien askartelua
Taitolavat valmiina!

 Idealava. Ajatuksemme ja  suunnitelmamme oli ihanan yksinkertainen toteuttaa. Neulekuvioporo suurennettuna takaseinään, hiukan hallaharsoa valosarjoineen peittämään lavan alustaa ja muutama joulukuusi. Helppoa! Tai sitten ei... Joulukuusia piti lyhentää, hallaharsoa ei saatu aluksi pysymään ja se poro!! Ihanan yksinkertainen, mutta näyttävä 2,5metriä korkea poro!

 Neulekuvion piirtäminen valmiista neuloksesta nyt oli helppoa, piirrustukseni siirrettiin AV-opiskelijan toimesta tietokoneelle ja tulostettiin (muutaman kokeilun jälkeen saimme jopa ihan oikean kokoisenkin). Poro tulostettiin paperille suurtulostimella, ja niitä tuli yhteensä neljä suikaletta. Nämä suikaleet piti yksitellen liimata sprayliimalla leveyihin, joka peittäisi koko lavan takaseinän... 

Taas kerran ajatus kuulosti helpolta, mutta apua! Aloitimme työn suihkuttamalla liimaa sekä levyyn että paperiin, mutta koska lavaa oli korotettu lisää jouduimme ujuttamaan paperia lavan ja levyjen väliin..ja se oli siinä..rypyssä, kurtulla ja tehokkaasti liimautuneena levyyn! Pienen hyperventilointi kohtauksen ja paperipussiin hengittelyn jälkeen päätimme kuitenkin irrottaa paperia  varovasti levystä! Onneksi teimme niin, koska saimme suht hyvin suoraksi ja olimme onnellisia, että työ aloitettiin alareunasta harjoituskappaleena.. seuraavat suikaleet menikin sitten melkein kun unelma, jos mukaan ei lasketa takapuolesta revenneitä housuja, sprayliimaisia vaatteita, ilmakuplia tai pieniä repeymiä porossa. Mutta hyvältä se sitten valmiina näytti!

Pororulla!
Poron sommittelua
Poron liimausta...



 Kirjosukka-näyttely, Suomen sukkamestari



Kaikki teki oman ehdotelmansa sukkien esillepanosta ja metallista tehty kuusi voitti taitelun. Kuusi oli n.2,5metriä korkea ja esille piti saada äbäyt 90sukkaparia. Jokaiselle sukalle maalattiin oma valkoinen joulupallo, kun jostain syystä valkoisia palloja ei löytynyt vaikka meillä oli ehkä 20laatikkoa joulupalloja varastossa :) Kaikki kirjosukat oli neulottu Novitan langoista ja näyttelyn jälkeen sukat lahjoitettiin hyväntekeväistyyteen.
 
                                    


Oikealla kuvassa kuusi koristeltu neulotuilla joulupaloilla, keskellä Sukkamestari sukat ja vasemmella tupsuköynnös.

Käsityön ensiapuasema kyltin teimme levystä, langoista ja led-nauhasta. Vihretä messuseinät odottivat meitä rakennuspäivänä. Olimme rakentaneet kyltin jo koululla, ainoastaan led-nauhan kiinnitys ja paikoilleen nostaminen jäi rakennuspaikalle...

Naputtelimme kehikon kolmelle sivulle nauloja muodostaen samalla ristikuviota ja vahvistimme naulojen pysyvyyden kuumaliimalla. Naulojen ympärille, viereen kiertäen, sivulle ja reunoille kieputtelimme punaista, vihreää ja keltaista lankaa. 
 Levy on rakenteeltaan kennomaista ja kevyt työstää. Keveys helpotti työtämme, kun mietimme kehikon paikalleen asettelua kahteen ja puoleen metriin. Leikkasimme levystä pienet suikaleet ja kiinnitimme ne kehikon sisäpuolelle ja alapuolelta vielä yksi pala levyä, että kehikko pysyisi messuseinien ja profiilien päällä. Led-nauhelle teimme pienet aukot ristin yläreunaan, että johdot saisi kulkemaan näkymättömästi...

Vaaaalmis!

Kuvat:omia ja lainattuja Käti11 ryhmäläisiltä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti